Overname Yahoo! bedreigt openheid en innovatie aldus Google

In een reactie van Google’s Vice President Corporate Development David Drummond, claimt hij dat de overname van Yahoo! door Microsoft een bedreiging is voor de openheid en innovatie waar het principe van het internet op stoelt.

In de woorden van Drummond “So Microsoft’s hostile bid for Yahoo! raises troubling questions. This is about more than simply a financial transaction, one company taking over another. It’s about preserving the underlying principles of the Internet: openness and innovation.” En ja, een mogelijke overname van Yahoo! door Microsoft vormt een bedreiging. Maar of dat noodzakelijkerwijs een bedreiging vormt voor het eigene van internet? Als we kijken naar het eigene van internet, dan is dat een ‘user generated environment’ en mogen bedrijven als Google zich gelukkig prijzen dat ze de juiste tools bieden aan het veeleisende publiek. En dat veeleisende publiek houden ze ook alleen maar tevreden als ze, of innoveren, of een bedrijf kopen. In zoverre is Google niets anders dan Microsoft. Alleen is het aankoopbeleid van Google wat kleiner van omvang dan de klapper die Microsoft hoopt te maken.

Natuurlijk de opmerking van Drummond over de hegemonie van Microsoft op de desktop, die bedrijven als Netscape en Wordperfect de nek omdraaide, is terecht. Als Microsoft voldoende macht weet te krijgen over het internet, dan zal Google daar zeker verliezen, en de gebruiker ook. Maar laten we realistisch zijn, is Microsoft niet al jaren aan het verliezen in Europa op online vlak? Is Microsoft, ondanks alle investeringen in online diensten er nog steeds niet in geslaagd enigszins voet aan de grond te krijgen op internet? De enige cashcow van Microsoft is Office.

Natuurlijk had Microsoft ook wel een weerwoord in deze. Brad Smith (Mr. Smith…. 😉 ) verklaart in een persbericht dat juist Microsoft degene is met openheid en innovatie en dat zelfs de combinatie Microsoft en Yahoo! niet de macht van Google kunnen doorbreken. Hieronder de kern van het gehele bericht:

“The combination of Microsoft and Yahoo! will create a more competitive marketplace by establishing a compelling number two competitor for Internet search and online advertising. The alternative scenarios only lead to less competition on the Internet.

Today, Google is the dominant search engine and advertising company on the Web. Google has amassed about 75 percent of paid search revenues worldwide and its share continues to grow. According to published reports, Google currently has more than 65 percent search query share in the U.S. and more than 85 percent in Europe. Microsoft and Yahoo! on the other hand have roughly 30 percent combined in the U.S. and approximately 10 percent combined in Europe.

Microsoft is committed to openness, innovation, and the protection of privacy on the Internet. We believe that the combination of Microsoft and Yahoo! will advance these goals.” [bron]

De belangrijkste reden dat Google protesteert, is dat zij voor het eerst in hun bestaan een reden hebben om bang te zijn. Microsoft heeft het geld en straks de technologie en afzetmarkt, om daadwerkelijk een speler van omvang te zijn en worden op internet. Het hobby karakter van Google zal dan meer serieus moeten worden.

Posted in:
Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading Disqus Comments ...