Nieuwe kansen: ilse.nl

De Nederlandse zoekmachine ilse.nl is vernieuwd. Deels is dat te zien aan de interface, maar veel belangrijker nog, de ontwikkelingen onder de motorkap. Voor haar websearch maakt ilse gebruik van de franse zoektechnologie van Exalead. De implementatie- en testfase hebben in totaal vier maanden geduurd.

Waar kennen we Exalead ook al weer van… Exalead was de zoekmachine die ging voor 1 miljard zoekresultaten zo’n 2 jaar geleden. Tijdelijk was zij daarmee de grootste zoekmachine. Daarnaast werd Exalead ook gebruikt voor de winterspelen 2006. Last but not least, Exalead is de grootste Franse zoekmachine. In een eerder bericht ben ik meer ingegaan op de mogelijkheden van Exalead, met name met het fonetisch zoeken was Exalead toen (eind 2004) andere zoekmachines ver vooruit. De laatste jaren hebben we weinig gehoord over Exalead.

Nils Rooijmans, manager van de zoekdienst ilse.nl: “Met de zoektechnologie van Exalead konden we maximaal profiteren van de koppeling met onze eigen technologie en onze kennis van de Nederlandse zoekmarkt om zo een websearch te kunnen leveren die gelijkwaardig is aan de internationale concurrentie, maar ook anders. Zoekers vinden bij ilse andere relevante resultaten dan bij de internationale spelers.”

Wat ikzelf jammer vind is dat er geen opties zijn om alle buitenlandse zoekresultaten uit te sluiten zoals dat bij Google kan. Ook raar is het dat voor internationale woorden internationale sites naar boven komen in de top 3, terwijl in mijn beleving ilse.nl een echte Nederlandse zoekmachine is, die dus voorrang zou moeten verlenen aan Nederlandse websites. Door inderdaad een aanvinkknopje te maken die default op Nederlandstalige content staat, zou in mijn optiek beter passen bij het beeld dat ik (en misschien anderen ook) hebben van een nationale zoekmachine.
Zelf zegt ilse.nl over haar toegevoegde waarde dat deze voornamelijk zal zitten in extra, gespecialiseerde zoekfuncties. Dit kun je dus opvatten alsof ilse.nl de zoekmachine erg afwaardeert ten gunste van andere opties. Wij weten dat bij Google juist die andere zaken veel minder gebruikt worden dan de zoekmachine. Dit ondanks de publiciteit rondom de andere zaken.

Opvallend is het overigens dat in het persbericht dat ilse.nl vandaag verzond geen duidelijke verwijzing meer is naar de koppeling met Startpagina. Voorheen was dit altijd heel duidelijk verwoord. Nu lijkt het alsof deze link vervangen is door het woord Wikipedia…

bron: persbericht ilse.nl en ook de ilse weblog – waar je je stem kunt uitbrengen –

Posted in:
Loading Facebook Comments ...

4 Comments

  1. Wat ik mij nog steeds afvraag. Wat voor soort mensen gebruikt Ilse nou nog?

    Gebruiken mensen het puur om andere resultaten te krijgen dan op Google, of is het puur omdat mensen er mee “opgegroeid” zijn.

  2. Legitieme vragen. Er is vast wel onderzoek gedaan naar het profiel van de ilse.nl gebruiker. Dit is meestal van belang voor mogelijke adverteerders. Ik denk echter dat het zeker niet de groep is die er mee is opgegroeid. Het blijkt dat zoekmachine gebruikers geen loyale gebruikers zijn. Dat is ook de reden dat Google zoveel andere diensten levert waaraan gebruikers wel loyaal zijn. Denk daarbij aan een gratis emaildienst.

  3. @martin: het deel van de sponsor resultaten klopt, echter voor Google maakte ilse.nl gebruik van Yahoo! Search Marketing, en daarvoor hadden ze Qualigo, en weer daarvoor hun eigen systeem. Dus dat is niet iets nieuws.

    De zoekmachine – het organische deel – is nu net vernieuwd met de technologie van Exalead. Dit is geen verkeerde technologie. Ik zie niet in dat ilse.nl de database of zoekmachine technologie van Google zou overnemen. Heb je enige input vernomen van ilse.nl zelf die deze bewering staaft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading Disqus Comments ...