Functioneel ontwerp intranet opgeleverd

User stories in functioneel ontwerp zorgen voor pragmatische opzet

Pragmatische functioneel ontwerp voor drie gemeenten

ROODlicht realiseerde voor gemeentes Heemstede, Heemskerk en Bloemendaal een uitgebreid functioneel ontwerp voor de ontwikkeling van een nieuw gemeente intranet gebaseerd op state-of-the-art technologie van TYPO3.

Eind 2013 werden wij benaderd door deze drie gemeenten om ze te ondersteunen bij het opstellen van het functioneel ontwerp. Er was een lange lijst aan functionele eisen die uiteindelijk moeten resulteren in een interactief gemeentelijk intranet. Componenten als een zelf in te richten homepage, zoals iGoogle, het kunnen samenwerken tussen medewerkers binnen projectomgevingen, integratie van sociale media, maakt dit een intranet oplossing dat weer geheel actueel is. Belangrijk was ook de mogelijkheid dat medewerkers met elkaar konden discussieren en kennis konden delen. Functionaliteit zoals bij een social intranet zien we dan ook terug in het functioneel ontwerp.

State-of-the-Art architectuur op basis van open source software

Een belangrijke eis van de gemeenten was dat het intranet ontwikkeld werd op state-of-the-art technologie en opensource software. De keuze was daarbij gevallen op ofwel het TYPO3 CMS ofwel Neos. De oplossing die uiteindelijk gebouwd moest worden, diende absoluut toekomstbestendig te zijn. Met TYPO3 CMS zou het fundament worden gelegd op een stabiele TYPO3 versie met een long term support. Met Neos zou enerzijds een stap in het diepe worden gezet, en anderzijds gezien de ondersteuning vanuit de TYPO3 Association en technische architectuur van Neos, ook een bewuste en zekere stap naar een robuuste oplossing. De keuze om dan samen te werken met ROODlicht is dan ook logisch. Door ons uitgebreide netwerk in de TYPO3 Community en de TYPO3 Association*, en de kennis over verschillen tussen Neos en TYPO3 CMS, zijn wij in staat om een oplossing te beschrijven die met beide CMS-en mogelijk zou zijn.**

Functioneel ontwerp geschreven op basis van user stories

Het functioneel ontwerp geschreven door ROODlicht werd samengesteld op basis van user stories, omdat de wens was te gaan werken op basis van een agile ontwikkelmethodiek (als Scrum). Elke functionaliteit werd nauwgezet omschreven zodat er door de ontwikkelaar van het intranet geen enkel misverstand zou kunnen ontstaan over de gewenste functionaliteit en wat die functionaliteit zou omvatten.

Het functioneel ontwerp werd uiteindelijk geschreven in een doorlooptijd van een aantal weken.

* ROODlicht’s oprichter Ric van Westhreenen is Vice-President van de TYPO3 Association en bestuurslid van de Stichting ter bevordering van TYPO3 in Nederland.
** ROODlicht gaf op het TYPO3 Congres een presentatie over de verschillen tussen TYPO3 Neos en TYPO3 CMS.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading Disqus Comments ...