Grote scam ontdekt met Startpagina kloon

Bij een controle van backlinks naar de site ontdekte ik een nieuwe Startpagina kloon. Zo zijn er best wel veel, alleen het opvallende bij deze kloon is de grote gelijkenis qua lay-out met Startkabel, en de schaamteloze kopie�n van complete Startpagina dochter inhoud.

Zo blijken er grote hoeveelheden Startpaginadochters klakkeloos gekopieerd te zijn. Enkele gekopieerde voorbeelden zijn google.pagina.nl, typo3.pagina.nl, e-business.pagina.nl enzovoort. Vergelijk gerust met de kloon:

google.pagina.nl vs google.info-pagina.com
typo3.pagina.nl vs typo3.info-pagina.com
e-business.pagina.nl vs e-business.info-pagina.com

(overigens wordt er ook gebruik gemaakt van het domein kliknu.com)

Vooralsnog is het niet te achterhalen via de domeinnaam wie er precies achter deze scam zit of wat het doel ervan is (behalve natuurlijk advertentie inkomsten). Zo is terug te vinden dat de registrant Roy Digital Design is met het adres: P.O. Box 191, St. Bruno, QC J3V 4P9 CA. Ook is terug te vinden dat de domeinnaam pas sinds 7 augustus van dit jaar is geregistreerd. Iets dat ook duidelijk wordt aangezien veel pagina�s van Startpagina nog niet gekopieerd zijn. Apart is het overigens weer als we kijken naar het IP nummer van de server waarop de site staat. Het IP blok is in handen van een Fins bedrijf….

[via: www.domeinregistratie.info]

Gerelateerd nieuws:

  • Startpagina breekt bezoekersrecord
  • Zwakte in Google AdWords ontdekt
  • Startpagina genomineerd
  • Google start speciale pagina voor concurrent Microsoft
  • Startpagina bereikt overeenstemming met Microsoft


  • Tags:

    Het is inderdaad een schaamteloze rip-off. Ik heb Ilse media hier in september over ingelicht en kreeg bericht terug met een woord van dank en de melding dat het opgepakt zou worden. Veel haast lijken ze er niet achter te zetten.

    Er is inmiddels ook een mailtje naar Willem Jan gegaan met de melding. Het probleem is dat de content eigendom is van de startpagina beheerder, en niet van Startpagina BV of ilsemedia.